Ce putem face cu un Genuino 101

Publicat pe Publicat în Genuino, Genuino 101

Salutare! Aici omul vostru proverbial Moș, la o discuție despre cum să folosim placa noastră nou-nouță Genuino 101 și cum începem să comunicăm cu aceasta prin intermediul telefonului mobil.

Genuino 101 oferă mai multă putere de procesare decât Arduino/Genuino Uno, prin folosirea unui nucleu de tipul Intel Curie, la 32 MHz, instrucțiuni pe 32 biți, accelerometru/giroscop pe 6 axe și ceas în timp real.

Dar ce consider un mare plus este posibilitatea de comunicare Bluetooth. Asta înseamnă că proiectele noastre vor fi mult mai simplu de controlat cu ajutorul PC-ului sau cu ajutorul unui smartphone. Pentru un timp de dezvoltare cât mai scurt, recomandarea Moșului este să folosiți pentru PC limbajul Python (recomand editorul PyCharm), iar pentru dispozitive Android, aplicația Aide (proiecte mici), un mediu de dezvoltare de pe care se poate programa direct de pe tabletă/smartphone!

Ca să facem primii pași cu această placă de dezvoltare avem un tutorial bun exact pe site-ul producătorului Arduino/Genuino.

Ce aș vrea să arăt în acest articol este una din modalitățile prin care putem să interacționăm cu placa de dezvoltare prin intermediul BLE.

Pentru aceasta, instalați librăria CurieBLE.h, explicată în articolul din tutorial. Ulterior, deschideți scketch-ul LED din meniul File→Examples→CurieBLE. Descărcați aplicația nRF Connect. Aceasta este o aplicație mobilă excelentă pentru interacțiunea cu serviciile de Bluetooth prezente pe placa de dezvoltare. Ceea ce ne ajută să facem în acest exemplu este că ne va ajuta să scriem și să citim anumite caracteristici ale serviciului de Bluetooth create în cod.

Pe scurt, pașii cu care putem să începem sunt:

  1. Se descarcă codul programului LED pe placa de dezvoltare.
  2. Se instalează aplicația nRF Connect pe smartphone.
  3. Se conectează aplicația la dispozitivul cu numele LEDCB din lista dispozitive Bluetooth detectate în interfața aplicației (butonul Connect).
  4. Din meniul observat în poza de mai jos, se selectează Unknown service și se apasă e săgeata în sus, marcată cu roșu, ce semnifică transmisie de informație.
  5. Va apărea o casetă de dialog. Acolo selectați UINT8 ca tip de dată și trimiteți „0” pentru a stinge led-ul și orice altceva pentru a aprinde led-ul de pe plăcuță. Dacă doriți să modificați codul pentru a introduce alt comportament în funcție de valoarea introdusă, căutați linia de cod „if (switchChar.value())”.
  6. Apăsați „Send”.

    Interfața nRF Connect. Cercul roșu marchează butonul cu care putem transmite informație plăcuței de dezvoltare.

Așa putem practic realiza o aplicație care răspunde în funcție de valoarea trimisă de pe smartphone pe plăcuță.

Articolul e un rezumat cu pași (mai rapid sper) pentru această pagină de exemplu de pe site-ul producătorului. Aceasta este o rețetă pentru a porni, dar recomand parcurgerea documentației librăriei pentru înțelegerea felului în care putem să lucrăm cu BLE pe Genuino 101.

Pentru orice întrebări, recomandări, observații, vă așteptăm în secțiunea de comentarii. Ciao!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *